» Blog Archive » Помпена (активна) система
февруари 22nd, 2008

Помпена (активна) система

Някога използвали ли сте лупа за да накарате нещо да гори? Вие използвахте слънчева енергия! Можем да използваме слънчева енергия по два различни пътя: като топлинен източник и като енергиен източник. Слънчевата енергия може да се превърне в основен източник за електричество до края на 21 век. До наши дни обаче нейната роля е почти пренебрежителна на фона на използването на подземни природни богатства от големите производители.

Тук сме показали примерна схема на най-често монтираната система в дома, наричана още – помпена.Това е най-подходящият тип система за нашия климат, защото работи целогодишно.Съществуват и по-опростени варианти, но тяхната функция е основно през лятото.

solarna-s-ma.jpg

При този вид слънчевият колектор се монтира отделно от водосъдържателя – панелите се поставят на покрива, а водосъдържателят е вътре в помещението.Нужни са ни още разширителен съд, помпен възел, съединения и най-важното за да функционира правилно системата това е контролера. С негова помощ се следи температурата във водосъдържателя и в слънчевия колектор.Според показанията му, той задейства различните компоненти на системата.За да се предпази системата от замръзване през зимата се използва пропилен-гликолна смес (неотровен антифриз).

 

 


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.